tirsdag, juli 11, 2006

Mit navn

I forbindelse med min dåbsdag forleden har jeg tænkt lidt over mit navn.

Mit efternavn stammer fra Bakgården, som ligger i Sinding sogn nord for Herning. Noget af det første, der optog mig som slægtsforsker var at afdække slægten på Bakgården. Jeg er glad for at kende historien bag mit navn, og jeg har beholdt det, da jeg blev gift.

Mit fornavn har jeg altid opfattet som et gammelt dansk navn. Måske p.g.a. sangen "Lisbet! Lisbet! O hvor er Du sød og net!" fra vaudevillen af Johanne Louise Heiberg "En søndag på Amager" - en sang som ofte til min irritation er blevet sunget for mig som barn.

Som barn ville jeg hellere have heddet Elisabeth - jeg synes, det var mere specielt. Nu har jeg imidlertid set lidt på navnestatistik og fundet ud af at det ikke er korrekt. Lisbeth er faktisk mere sjældent anvendt end Elisabeth. I bogen "Danske fornavne" af Birte Hjorth Pedersen og Lis Weise har navnet Lisbeth ikke været blandt de 10 mest populære navne de sidste 150 år opregnet pr. tiår og heller ikke blandt de 41 mest populære navne i perioden som helhed.

I Danmarks Statistiks navnestatistik kan man bl.a. sammenligne to navne, og hvis jeg sammenligner Elisabeth og Lisbeth ser det således ud:


Når jeg tænker mig om, så har jeg heller aldrig kendt ret mange, der hed Lisbeth. Stor var min overraskelse i gymnasiet - vi var 3, som hed Lisbeth i samme klasse!

På Danmarks Statistiks navnestatistik kan man også slå hele navne op. Jeg kan se at, vi er 10 i Danmark, som hedder Lisbeth Bak.

I databasen Danskernes navne fra Københavns Universitet, kan man få uddybet navnestatistik. Jeg kan således ved at slå op på mit fornavn se, at det ser ud til at have været mest populært i Østjylland og det gælder også for mit efternavn. Mit fornavn var mest populært i København i tiden 1950-1959. Det giver måske mening, mine forældre flyttede fra København til Vestsjælland året før, jeg blev født i 1957 - så de kan have været påvirket af den københavnske tendens :-)

Ingen kommentarer: